mandag 21. juli 2014

Fattigmanns airconditioning

Sjøl om det er lite populært å klage på varmen så er det visst over det punktet at vi får lov nå. Kjære vene, det er jo rene hetebølgen!

Avisene kommer med mer eller mindre åpenbare tips om hvordan en skal takle sommervarmen (åpne vinduene? Wow, det ville jeg aldri kommet på), og av en eller annen grunn har de ikke tatt med et av triksene vi brukte hjemme og som jeg fortsatt bruker.

Jeg henger rett og slett aluminiumsfolie i vinduer som får mye sol på seg. Den reflekterer sola og gjør at det blir mindre varmt inne. Min erfaring er at på skikkelig varme dager får det ned varmen et par grader om det henger oppe fra morran av.

Et par ting skal til for å få det til å funke skikkelig:

- Jeg dekker ikke hele vinduet men henger en stripe nederst i hvert vindu, både for å faktisk slippe inn lys og for å minimere risikoen for at det sjenerer noen - hos meg er stripa da under verandagelenderhøyde. Ikke at jeg har hørt noen som har vært plaga av refleksjonen, men det er jo ikke gitt at alle vil si fra.

- Jeg henger aldri folie i vinduer som går ut mot veien. Det er aldri så varmt at det er verdt å gi bilister og andre trafikanter skarpt lys i øynene.

- Jeg henger folien på innsida av vinduet. Det kan virke sprøtt siden varmen da kommer inn, men vinduet blir varmere om folien henger på utsida. Jeg er ikke sikker på hva det kommer av, men jeg tipper at det henger sammen med at den blir utsatt for mindre vind og sånn sett henger rettere og dermed ikke lager en glovarm luftlomme rett utafor vinduet.

- Jeg henger folien så tett inntil vinduet som mulig og retter på den i løpet av sommeren. Jeg vil tro at varme luftlommer på innsida av vinduet vil virke mot hensikta.


Dette trikset er billig (det koster bare et par kroner per vindu) og holder lenge - for eksempel en hel sommer. Det er lett å kombinere med andre tiltak som vifte og god, gammeldags gjennomtrekk. Samtidig er det ikke avhengig av åpne vinduer, noe som funker bra i allergisesongen. Er det noen grunner til å ikke gjøre dette som jeg ikke har tenkt på, eller er det bare det at mora mi fant på noe så lurt at ingen andre hadde kommet på det før? Så galt har nemlig skjedd før.


Så inntil videre er dette mitt favorittvåpen i kampen mot søvnløshet og smeltihjel, sjøl om det fortsatt hender jeg tar til verandaen på kvelden når det er som varmest.

2 kommentarer:

  1. Tror det er viktig å unngå brennglasseffekt. Sier mora sånn i etterrefleksjon.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er sant, det tror jeg også. Ikke et triks for midt i skogbrannfare og den slags.

      Slett