mandag 11. august 2014

Buffer betyr støtdemper

Jeg liker ordet bufferkonto. Buffer betyr støtdemper. Bokstavlig talt, ordet buffer er det engelske ordet for støtdemper. Det er sånn sett et utmerket navn på en konto med penger i tilfelle en krise: Forhåpentligvis trenger du den ikke,  men når du trenger den kan den redde deg, eller minske sjansene for at ting går åt skogen betraktelig. Så mye er åpenbart. Men det er et godt navn av minst en grunn til:

Som støtfangeren på en bil er en bufferkonto noe som funker best når den er en del av økonomien du ikke tenker på eller forholder deg til, ikke med mindre du plutselig får en uforutsett utgift i fanget, eller bekymrer deg for hva-hvis-et-eller-annet.

Det finnes så mange regler for hvordan en bygger en buffer. Jeg tror det viktigste ikke er å gjøre det riktig, å vite akkurat hvor mye en burde ha. En kjører ikke rundt med bil uten støtdemper fordi en ikke veit hvilken støtdemper som er den beste på markedet, eller den som passer best til akkurat ens egen bil. Det viktigste med en bufferkonto er å ha en - å sette av litt penger til den er der og finnes og en kan anta at den gjør det den skal.

For all del, det var beroligende å regne ut hvor lenge jeg kunne leve på bufferen om alt annet forsvant, men det er umulig å vite hvor mye en egentlig vil trenge i en krise fordi det er så vanskelig å vite hvilke kriser som treffer.

Vi kan ikke forutse hva livet kommer til å kaste på oss. Men at det før eller seinere kaster på oss noe som gir uventa utgifter, det er rimelig sannsynlig. Støtdemperen tar saken. Og om den ikke tar hele støtet, så kan jeg likevel love at den minimerer skaden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar